міф- це "алгебра духу"

 
Можливо, справіку існували два напрямки Веди (Знання).Один напрямок -зовнішній шлях, яким і зараз розвивається суспільство, наука та сучасна цивілізація загалом. А в давнину існувала ще й Веда внутрішня, таємна, для передавання якої створили казку, легенду, загадку, міф. І осягнути її здатен тільки той, хто зможе за казковою формою побачити сутнісні символи найвищої реальності. Адже буденна людська свідомість роздрібнює світ на окремі деталі. І реальністю ми називаємо саме цю роздрібненість. 
   Сучасні люди не бачать цієї правди, бо втратили віру в духовні світи й духовні сили, тому духовний зір у людей нині відібрано. Наші ж предки ще мали спосіб описати Ціле .
Це міф, тобто узагальнений, символічний образ, який концентрує в собі образ явища. У всіх легендах є натяки на прадавнє знання, і мета кожного Героя - знайти його. 
    Можливо, міф- це така собі "алгебра духу", синтез логічного розуму та інтуїтивного чуттєзнання Таким чином, можна говорити про "міфо-історію", духо-історію, тобто паралельно з тією історією, яку ми знаємо як реальну, існує ще одна- історія міфів, і саме вона відображає не події фізичного існування людства і планети, а саму суть духовного розвитку людства. На жаль, нині втрачено це вміння, високе мистецтво- творити міфи. А коли людина знову стане міфотворцем, зуміє проникати в тонку структуру тканини буття, тоді вона поверне втрачену титанічність, всеможливість, єдність розуму та інтуїції. Тоді почнеться новий етап розвитку людини...
Громовиця Бердник

Comments