презентація колекції Olga Zherebetzka в колаборації з Терезою Барабаш "Хранителі кодів" в прекрасній локації віллі Дзєвінського




 авангардний показ тканин та одягу у Львові

В рамках проєкту "Хранителі кодів" митці створили:
▪️ колекцію одягу, на 80% створену з повторно використаних матеріалів;
▪️ тканини, зроблені древнім українським методом;
▪️ прикраси, що зображають орнаментику будинків Львова;
▪️ музику, яка занурить в атмосферу перетину історії зі сучасністю;
Вперше за декілька років містична вілла відкриває двері. 🗝️
Спеціально для відвідувачів прем'єри проєкту "Хранителі кодів".



🔹 Якою є історія однієї з найкрасивіших споруд міста?
Вілла Дзівінського є дітищем найталановитіших архітекторів початку ХХ століття. На так званому "Хресті" — перетині вулиць Чупринки, Київської та Котляревського — у 1894 році Захаревич, Ковальчук і Левинський спроєктували розкішну віллу. Замовив її ректор політехніки професор Плацид Заслав Дзівінський.


Вілла зводилася в оточенні саду та квітників. Фасади, оформлені нетинькованою цегляною кладкою, вирізняються керамічним декором – полив’яними кахлями та різьбленими деталями. На них найкраще знався Левинський. В будинку досі збереглися п’єци, оздоблені розкішними кахлями з фабрики Левинського.



🔹 В унікальній віллі жили цікаві особистості: геніальний математик Плацид Заслав Дзівінський, підприємець Шулім Валлах, піаніст Леопольд Мюнцер, посол Володимир Кузьмович, а також загадкова постать — Микола Островерхов.



🏰 Вже 17 вересня вілла Дзівінського відкрилась як мистецький простір, щоб показати свій культурний код, зашифрований Іваном Левинським й інтерпретований сучасними митцями Львова.
Проєкт розвивається за підтримки Український культурний фонд.



Comments