за мотивами роману Фелікс Австрія


16 січня на екрани вийшов новий український фільм “Віддана”. Багато хто вже охрестив фільм сумішшю краси, смаку та еротики, від чого серце у глядачів починає битися частіше,  проте якою саме вийде картина — я не знаю, зате знаю купу цікавезних фактів про неї, якими дуже хочу поділитися з вами. Гайда слухати!   
1. Український повнометражний фільм “Віддана” був знятий за мотивами роману “Фелікс Австрія” української письменниці Софії Андрухович. Події фільму розгортаються у XIX столітті в австрійському місті Станіславові (тепер Івано-Франківськ).
2. Спочатку було зроблено кілька спроб творчої колаборації з Польщею: запрошували польських сценариста і режисера, але в підсумку бачення і концепція української команди виявилися ближчими і доступнішими, тому режисеркою виступила Христина Сиволап, якій лише 28 років.
3. Для фільму побудували ціле старе місто під Києвом. На території із чотирьох гектарів відтворили старовинний Станіславів початку ХХ століття з десятками будинків, магазинів, торговельних яток, центральною площею та ринком. У Києві на кіностудії “FILM.UA” збудували декорації старовинного маєтку кінця XIX століття, де мешкали головні герої.
4. Творча команда зробила п’ять експедицій до Івано-Франківська в пошуках відповідних локацій. Один з особняків на вулиці Липовій загалом відповідав вимогам, але, на жаль, виявилося неможливим домовитися з усіма його мешканцями. Крім того, дуже заважала сучасна забудова (асфальт, прилеглі будинки, ліхтарі і т.д.). Тому від ідеї знімати там команда була змушена відмовитися.
5. За основу ескізу для Будинку Ангерів був узятий той самий особняк із вулиці Липової в Івано-Франківську, у якому не вийшло провести знімання. Будинок зводили двічі — повноцінний двоповерховий особняк у павільйоні, і другий раз для знімань екстер’єру — у селі Ніжиловичі Київської області.
6. Сцену з купанням у ванні знімали 17 годин, до того ж що вода була холодною. Про це розповіла сама актриса й додала, що їй було психологічно складно роздягнутись, але заради такого класного проєкту можна піти на таке.

7. Головну героїню фільму “Віддана”, служницю Стефу, зіграла польська акторка Marianna Januszewicz. Вона чудово впоралася з українським текстом та за час фільмування вивчила українську настільки, що могла не тільки розуміти її, а й спілкуватися. Проте для стовідсоткової органічності образу Стефи акторку переозвучили. Свій голос Стефі подарувала Maria Stopnyk – молода українська акторка з Тернополя, учасниця шоу “Х-Фактор”. Також у фільмі є ще один іноземець Vazha Goderdzishvili – модель та актор із Грузії. Фільм “Віддана” став для нього кінодебютом. Важа не знає української, і для знімання він мусив вивчати незнайомий текст, проте все вийшло відмінно.
8. Центральну історію фільму розпочне епізод за участю прими-балерини Національної опери Катерини Кухар, яка у витонченому східному образі виконала на сцені складні трюки. Цю сцену знімали в Чернівецькому театрі імені Ольги Кобилянської, де збереглися інтер’єри початку ХХ століття.

9. Євген Філатов став композитором картини, він створив для “Відданої” чудовий саундтрек. Крім того, Євген підготував аранжування для пісні “Човен” гурту “Один в каное”, яку можна почути в тизері та трейлері стрічки, та адаптував музику для кліпу “Вільна”.
10. Також роль у фільмі має учасник шоу “Мамахохотала” Євген Янович, який грає поліціянта Войцеха.
11. Спеціально для стрічки пошили понад 150 костюмів і зібрали 300 образів початку ХХ століття. Більшість тканин для суконь Аделі везли спеціально з Таїланду. На один її образ йшло 12-15 метрів тканини. 3-D мереживо, вишивка ручної роботи, неймовірний розпис каменями, стеклярусом та бісером – усе це знайшли в індійському кварталі Бангкока. Також там придбали 10 старовинних сумочок, яким понад 100 років.

12. Відео саундтреку до фільму “Віддана” — “Вільна”, — який виконали Тіна Кароль і Юлія Саніна, очолило список трендів YouTube і набрало 2,9 млн переглядів. За п’ять днів пісня потрапила до головних чартів світових агрегаторів: № 1 iTunes, № 1 Google Play, № 2 Top 100 Ukraine від Deezer, а також Топ-100 Україна і Hot tracks від Apple Music.
13. Наймолодшій актрисі на момент знімання було 57 днів, найстаршій — 81 рік.
14. 100 тис. грн — така загальна вартість прикрас, які одягала героїня Ади Роговцевої.
15. У стрічці стільки різноманітних страв, що було вирішено видати кулінарний записник “Галицькі смаколики”, створений за мотивами фільму. Так ще й до того знімання кулінарних сцен мало не було зірвано. Річ у тому, що одна зі страв святкового столу готується з линів, які на момент знімання (квітень) залягли на дно.
16. Щоб створити вишуканий та неперевершений стиль Аделі, для неї було пошито десять суконь, а також вишукану білизну, набір корсетів, капелюхи до кожного образу, туфлі та чобітки ручної роботи.

Comments