New York - 10 найцікавіших фактів!

 


 

  1. Нью-Йорк можна сміливо назвати мультинаціональним містом. Окрім англійської, тут можна почути ще понад 800 мов, а його населення складає більше 8 млн людей. Це означає, що один із 38 громадян Америки є жителем цього дивовижного міста.

 

 

2. Тут знаходиться хмарочос без жодного вікна. Знайти будівлю можна за адресою Томас-стріт, 33, Менгеттен. ЇЇ називають найбезпечнішою у всій Америці, адже вона будувалася як фортеця на випадок ядерної війни. Протягом декількох тижнів після вибуху в хмарочосі можуть ховатися понад півтори тисячі осіб.

 

 

3. Центральний парк у Нью-Йорку, зелений оазис посеред бетонних джунглів, є одним із найулюбленіших місць як містян, так і туристів. Популярність цього парку настільки велика, що організувати власний бізнес тут просто так не вийде. Наприклад, щоб облаштувати місце для продажу хот-догів, доведеться викласти понад 300 000 $.

 

 

4. Одна із візитівок міста, Емпайр-Стейт-Білдінг, з верхівки якої відкривається прекрасний краєвид, є першою будівлею у світі вище 100 поверхів. Також цей хмарочос майже 50 років був володарем статусу найвищого на всій земній кулі. Сьогодні він слугує бізнес-центром, де розміщуються офіси понад 1000 компаній. До речі, Емпайр-Стейт-Білдінг має свій власний індекс!

 

 

5. Бруклінський міст – це найпопулярніший міст у Нью-Йорку. А чи знали ви, що в день його відкриття мостом одночасно пройшлося 17 верблюдів та 22 слони? Цей парад був доказом його міцності та зміг переконати жителів міста у його безпечності.

 

 

6. Нью-Йоркський метрополітен є найбільш жвавим в США та сьомий у рейтингу найбільш завантажених підземок світу. А найбільш популярною є станція Таймз Сквер. До речі, лише 60% колій метрополітену знаходиться під землею, всі інші – надземні.

 

 

7. Перша піцерія у США була відкрита саме у Нью-Йорку в 1895 році італійським іммігрантом Дженаро Ломбарді. І до сьогоднішнього дня тут можна скуштувати відому страву у Lombardi’s Pizza за адресою Спрінг-Стріт, 32.

 

8. Уявити Нью-Йорк без жовтих таксі сьогодні просто неможливо. А набули вони такого кольору завдяки власнику транспортної компанії Джону Хірцу, який провів дослідження серед місцевих жителів, в результаті якого найприємнішими кольорами для них виявилися червоний та жовтий. Перший не стали брати до уваги, аби люди не плутали таксі з пожежними авто.

 

9. А чи знаєте Ви, що голландський мореплавець купив острів Менгеттен за буси вартістю 24 долари (сума еквівалентна 500-700 сучасним американським доларам)?

 

 

10. Щороку понад 250 фільмів знімають на вулицях міста. Нью-Йорк став знімальним майданчиком для таких фільмів як: «Людина-Павук», «Люди в чорному», «Ніч в музеї», «Один вдома», «Мисливці за привидами» та багато інших.

Comments