Вікенд у Кракові

Мандрівка до Кракова, як повернення додому, до Львова, де все звичне, таке рідне для ока - знайомі обшарпані стіни деяких будинків, які так схожі, як один в один на львівські...
Тепер я ще більше розумію, чому поляки так люблять Краків і так цінують Львів - бо ці два міста, зберегли дух стародавності.  Тут збереглись ще будинки  і вулиці 18-19  століть.
Львів та Краків - побудовані в одну епоху,  галицька культура та спосіб життя жителів має свої відмінності, хоча і багато схожого - галицька артистичність, вишуканість манер, галицькі смаки в їжі, гордість за своє місто, шанобливе ставлення до матері, жінки...
Ніде я не була так горда, що я родом зі Львова, як у Варшаві. Десь від поляків цього потихеньку вчуся - ідентичності і усвідомлення, що таке Львів для  українців..., бо  для поляків - це другий Краків. А Краків - це колишня столиця Польші, де жили королі. 
    Поляки розповідали, що до війни Львівська Політехніка цінилась вище, ніж Краківська Політехніка. Зараз Краківська і Варшавська Політехніка щороку змагаються за першість в Польші.
    Вихідні в Кракові - це щось надзвичайне, допомагає піднятись над буденністю, піднестись над рутинними проблемами, щоденними клопотами, задачами і подивитись на своє життя з   висоти пташиного польоту. 
Закохалась у Краків!!! Хочу повертатись сюди знову і знову - за новими враженнями, відкриттями, зустрічами, побаченнями, захопленнями і  натхненнями, на подальші звершення!!
До наступних вражень і мандрівок, мій новий знайомий Краків!!!

Comments