«В нас удома в давні часи» Ганс Фаллада


 І отже, ми обговорювали «В нас удома в давні часи» Ганса Фаллади, якого гордо звуть письменником-берлінцем. У спейсі з дизайном берлін-стайл та німецьким вином у бокалах.

І у кожнісінького, хто ту книгу читав, вона витягнула із мозку флешбеки. Переважно, дитячо-юнацького періоду.
«Ось як треба навчати дітей, коли ти репетитор чи вчитель!»
«Ось яким має бути сценарій і таємниця підготовки до святкування Різдва із величезною ялинкою!»
«Ось як треба планувати-влаштовувати дітям справжній літній відпочинок у хатинці біля моря!»
«Ось як можна махнути натовпом підлітків, без грошей у чужу країну, і там усе ж викрутитися!»
«Ось яким є найліберальніший батько того історичного періоду!» – переконливо зауважує про тата-суддю головного героя, германознавиця @Олеся, – яка новенькою до клубу приєдналася якраз щойно. Каже, що тоді у Пруссії дітей переважно виховували кнутом.

☝🏼 На початку дискусії здавалося, що книга не залишила аж так багато вражень у читачеві. Але коли іде бесіда кількох учасників клубу, зі свідомості випливають рядки й абзаци, – приходить усвідомлення, що в кожному вона зачепила хоч одну частинку єства. І в кожного іншу. Ніхто не повторив той самий момент щодо власного флешбеку.
🇩🇪 А знаючі люди стверджують, що серед великої кількості досить чорної, явно спрямованої в бік страхів та депресій німецької літератури – ця книжка світла й обнадійлива.
🏆 Усередньому, оцінка книги 6 із 7-ми по змісту. Та 4,5 із 7-ми, по бажанню порекомендувати друзям. Для тих, хто цікавиться донацистською Німеччиною, мемуаристикою та книгами письменників-істинних-реалістів.
🇧🇷 Наступна книга буде від бразильського автора. Приєднуйтеся!
Terra Orynka

location @zhyvyi_khlib
#fallada #readbookseveryday
#lvivbookwormsclub #art #lifeasart

Comments