арт продовжує житт

  Відвідування музеїв та художніх галерей сприяє збільшенню тривалості життя — дослідження

 

Це знижує ризик передчасної смерті на 31%.

Нове дослідження Університетського коледжу Лондона виявило, що люди, які частіше «залучені до мистецтва» — кожні кілька місяців —  мають на 31% менший ризик передчасної смерті, ніж ті, хто цього не робить. Навіть відвідування театру або музею один або два рази на рік зменшувало ризик на 14%. 
Дослідники проаналізували дані, надані більш ніж 6000 дорослих в Англії віком від 50 років, які брали участь у дослідженні проблем старіння.
«У той час, як інші поведінкові звички, пов’язані зі здоров’ям, такі як куріння, алкоголь і фізичні вправи, безсумнівно, є більш значущими показниками смертності, ці види дозвілля і розваг, які люди не сприймають як діяльність, пов’язану зі здоров’ям, підтримують хороше здоров’я і довголіття», — сказала авторка дослідження Дейзі Фанкур.
На початку дослідження, у 2004-2005 роках, вимірювалось, як часто людина була «залучена до мистецтва». До таких активностей також відносили виставки, концерти та оперу, але не кіно. Потім за учасниками спостерігала протягом 12 років. 
Рівень достатку, як з’ясували дослідники, пояснює близько 9% випадків. Когнітивні відмінності, соціальна і громадська активність, психічне здоров’я, мобільність і проблеми зі здоров’ям також зіграли свою роль. Такі речі, як вільний час і професійний статус не мали істотного значення.
Автори дослідження припускають, що заняття мистецтвом може бути дієвим методом боротьби зі стресом і засобом генерування креативності, яка дозволяє людям адаптуватися до мінливих обставин. Важливим також є створення соціального капіталу — доступу до емоційної підтримки та інформації.

Comments